Cizí tělesa v dolních dýchacích cestách - Jakubec, Petr; Kolek, Vítězslav; Václavík, A; Zatloukal, Jaromír; Losse, Stanislav (Studia pneumologica et phtiseologica, 2008)
Aspirace cizího tělesa je poměrně častý a nezřídka život ohrožující stav. V některých případech ale probíhá zcela asymptomaticky a může být zjištěna náhodně. Nejčastěji bývají postiženy děti mezi 1. až 4. rokem věku, ale v dnešní době výrazně stoupá počet aspirací cizích těles u lidí starších 60 let s přidruženými rizikovými faktory. Jedinou adekvátní a lege artis léčbou je časná extrakce cizího tělesa, nejlépe do 24 hodin od okamžiku aspirace. Endoskopická léčba (rigidní a flexibilní bronchoskopie) dosahuje výborných léčebných výsledků. Opožděná extrakce cizího tělesa vede k závažným, v některých případech nezvratným komplikacím. V práci popisujeme náš soubor pacientů s bronchoskopicky diagnostikovaným cizím tělesem v dolních dýchacích cestách s typem, lokalizací a léčbou aspirovaných cizích těles.
Keywords: Airway Obstruction; dospělí; Humans; Child; lidé; Thoracic Surgical Procedures; obstrukce dýchacích cest; bronchoskopie; dítě; hrudní chirurgické výkony; Foreign Bodies; Bronchoscopy; Adult; cizí tělesa