Porovnání efektivity léčby dospělých pacientů metodou "straight-wire" a lingválním aparátem 2D - Soldánová, Milada; Lešetický, Ondřej; Špidlen, Miloš (Ortodoncie, 2008)
Cílem této studie bylo porovnat výsledky léčby pacientů standardním labiálním fixním aparátem metodou straight-wíre s výsledky léčby pacientů lingválním aparátem 2D. Do studie bylo zařazeno 27 pacientů s ukončeným růstem, z toho 16 pacientů bylo léčeno labiálním fixním aparátem, 11 pacientů bylo léčeno lingválním aparátem 2D. Hodnocení by/o prováděno na kefalometrických snímcích zhotovených před léčbou a po ukončení aktivní fáze léčby. Na kefalometrických snímcích byly měřeny změny v postavení dolních řezáků k linii A-Pogonion, sklon dolních řezáků k mandibulámí linii, změny v poloze apexu dolního řezáku, změny délky na ose Y, změny dolní výšky obličeje a změny v postavení horního a dolního rtuk Rickettsově linii. Byla porovnávána skladba pacientů podle věku a pohlaví a doba nezbytné aktivní léčby. Porovnání výsledků léčby v obou skupinách ukazuje, že obě metody vykazují při použití v obdobných indikacích srovnatelné výsledky. Metoda lingválního aparátu 2D by mohla být plnohodnotným estetickým řešením pro dospělé pacienty.
Keywords: ortodoncie korekční; Orthodontic Wires; ortodontické zámky; Orthodontics, Corrective; dospělí; Adult; Orthodontic Brackets; Humans; výsledek terapie; ortodontické dráty; lidé; Treatment Outcome