The effect of Crataegus extract on heart mitochondrial function - Majiene, D; Bernatoniene, J; Masteiková, Ruta; Dvořáčková, Kateřina (Česká a slovenská farmacie, 2008)
Cílem práce bylo sledovat in vitro vliv různých koncentrací extraktu z hlohových plodů (70 ng/ml – 13,9 µg/ml fenolických sloučenin (FS)) na oxidativní fosforylaci v izolovaných mitochodriích srdce potkanů. Respirační frekvence mitochodriií byla stanovena oxygraficky pomocí elektrodového systému typu Clark s použitím různých substrátů: pyruvát + malát, sukcinát a palmitoyl-L-karnitin. Z našich výsledků vyplývá, že hlohový extrakt v dávkách obsahujících méně než 278 ng/ml, FS nemá žádný efekt na funkci mitochondrií. Při koncentracích FS 278 ng/ml – 6,95 µg/ml stimuloval extrakt respirační frekvenci v 2. metabolickém stavu o 11–27 % ve všech použitých substrátech. Nejvyšší v našem experimentu použitá koncentrace hlohového extraktu (13,9 µg/ml FS) zvyšovala respirační frekvenci v 2. metabolickém stavu o 27–34 % a výrazně snižovala (12–19 %) maximální respirační frekvenci mitochodrií stimulovanou ADP, což je způsobeno inhibicí dýchacího řetězce mitochondrií.
Keywords: Mitochondria, Heart; Animals, Laboratory; Financing, Organized; techniky in vitro; Rats, Wistar; financování organizované; laboratorní zvířata; potkani Wistar; srdeční mitochondrie; In Vitro Techniques; Crataegus