Štúdium lokálnych anestetík Časť 185: Termodynamické parametre heptakaíniumchloridu v prostredí roztoku NaBr* - Andriamainty, Fils; Čižmárik, Jozef; Malík, Ivan (Česká a slovenská farmacie, 2008)
Kritická micelová koncentrácia (CMC) lokálneho anestetika heptakaíniumchloridu v prostredí NaBr (0,1 mol/l a 0,2 mol/l) bola určená spektrofotometricky v UV oblasti spektra v teplotnom intervale t = 20–40 °C a pri pH ? 4,5–5,0. Závislosť CMC od teploty T mala tvar „U“ (U-shaped) s minimom pri teplote t = 25 °C. Zo závislosti ln (CMC)od T sme fitovaním polynómom druhého stupňa získali parabolické rovnice pre jednotlivé koncentrácie študovanej látky, z ktorých boli pomocou modelu fázovej separácie vypočítané termodynamické parametre micelizácie, ako sú: štandardná mólová Gibbsova energia (?G°), entalpia (?H°) a entropia (?S°).
Keywords: entropie; anestetika lokální; Financing, Organized; termodynamika; Piperidines; Anesthetics, Local; Entropy; financování organizované; piperidiny; Thermodynamics