Metastáza maligního melanomu v mozku – obtíže v diagnostice. Kazuistika - Duba, Miloš; Mrlian, Andrej; Vybíhal, Václav; Musil, Josef; Múčková, Katarína (Rozhledy v chirurgii, 2008)
Metastázy maligního melanomu v mozku tvoří cca 10 % všech mozkových metastáz. V případě, že primární nádor není u pacienta znám, může být diagnostika metastázy maligního melanomu velmi obtížná [1, 2]. Prezentujeme případ 35leté ženy, která náhle upadla do bezvědomí z důvodu výrazné nitrolební hypertenze způsobené nádorovou expanzí v mozku. Cílem této práce je popis průběhu onemocnění, u kterého byla konečná diagnóza stanovena s výrazným časovým odstupem až po náhodném zjištění primárního nádoru.
Keywords: dospělí; metastázy nádorů; diferenciální diagnóza; Female; Jejunal Neoplasms; Adult; ženské pohlaví; Tomography, X-Ray Computed; Immunohistochemistry; nádory mozku; lidé; Meningioma; imunohistochemie; Diagnosis, Differential; Humans; neurilemom; magnetická rezonanční spektroskopie; melanom; radioterapie; Brain Neoplasms; nádory lačníku; meningeom; Magnetic Resonance Spectroscopy; Neoplasm Metastasis; Radiotherapy; Neurilemmoma; Melanoma; počítačová rentgenová tomografie