Mechanická príprava čreva a antibiotická profylaxia v kolorektálnej chirurgii - Prochotský, Augustín; Sekáč, Jaroslav; Škultéty, Ján (Rozhledy v chirurgii, 2008)
Autori predkladajú súčasné možnosti mechanickej prípravy hrubého čreva v kolorektálnej chirurgii, ale aj v brušnej chirurgii všeobecne. Zaoberajú sa jej výhodami a nevýhodami. Za jej nevyhnutnú súčasť považujú antibiotickú profylaxiu.
Keywords: tlusté střevo; Enema; Antibiotic Prophylaxis; klyzma; lidé; glycerol; antibiotická profylaxe; sorbitol; fosfáty; předoperační péče; Polyethylene Glycols; Magnesium Sulfate; Humans; Intestine, Large; extrakt ze senny; projímadla; bisakodyl; kolorektální chirurgie; Phosphates; Senna Extract; Sepsis; Sorbitol; polyethylenglykoly; síran hořečnatý; Glycerol; Laxatives; Preoperative Care; Bisacodyl; sepse; Colorectal Surgery