Využití technologie proteinových biočipů pro stanovení kardiálních markerů u pacientů s akutním infarktem myokardu - Vašatová, Martina; Horáková, Lucie; Horáček, Jan; Pudil, Radek; Tichý, Miloš (Klinická biochemie a metabolismus, 2008)
Cíl sdělení: Byly sledovány analytické a klinické vlastnosti technologie proteinových biočipů pro imunochemická stanovení kardiálních markerů a jejich možné využití v diagnostice infarktu myokardu. Metodika: Stanovení hladiny kardiálních markerů (CKMB, MYO, GPBB, H-FABP, CAIII a cTnI) bylo provedeno systémem Evidence Investigator (Randox). Pro jednotlivé kardiální markery stanovené panelem Cardiac Array byly hodnoceny analytické parametry testu. Kardiální markery byly stanoveny ve vzorcích sér 28 pacientů (21 mužů, 7 žen, věk 47–86 let) s diagnózou akutního infarktu myokardu. Výsledky a závěry: Mezilehlá přesnost pro všechny analyty, kromě myoglobinu, je ve shodě s výrobcem (CV < 10%). H-FABP i GPBB jsou časnými markery akutního infarktu myokardu, přičemž H-FABP má pravděpodobně vyšší diagnostickou senzitivitu než myoglobin. Dá se očekávat, že stanovení kardiálních markerů proteinovými biočipy do budoucna najde své uplatnění v biochemické diagnostice poškození myokardu.
Keywords: financování organizované; biologické markery; Biomarkers; glykogenfosforylasa; lidé; sérum; nekróza; proteiny vázající mastné kyseliny; troponin; Protein Array Analysis; Necrosis; Financing, Organized; čipová analýza proteinů; Myocardial Infarction; Serum; Carbonic Anhydrase III; Troponin; Glycogen Phosphorylase; karboanhydrasa III; Fatty Acid-Binding Proteins; infarkt myokardu; Humans