Rekonstrukce zastaralých a rozsáhlých ruptur Achilovy šlachy transferem šlachy musculus flexor hallucis longus - Filan, Peter; Hart, Radek; Štipčák, Václav; Safi, Adel (Úrazová chirurgie, 2008)
ÚVOD: V posledních letech výskyt ruptur Achilovy šlachy stoupá. Při primárním vyšetření je chybně diagnostikováno až 20 % ruptur. Byla popsána řada možností operačního řešení tohoto poranění v případech, kde není možná běžná sutura end to end. V naši studii jsme se rozhodli sledovat pacienty ošetřené modifikovanou operační technikou Keith L. Wapnera. MATERIÁL: V období 2004–2006 bylo na pracovišti autorů ošetřeno 7 pacientů se zastaralou rupturou Achilovy šlachy modifikovaným 2 incizním operačním postupem dle Wapnera – transferem šlachy musculus flexor hallucis longus a 3 pacienti s akutním poraněním. METODA: Pacienti byli sledování 6 měsíců po operaci. Stav byl hodnocen klinicky dle AOFAS Hindfoot score. Zjišťována byla spokojenost pacientů s celkovým výsledkem operace a jejich vnímání případného pooperačního omezení flexe palce. Nebyly zaznamenány žádné vážné komplikace. Výsledky AOFAS Hindfoot score postupně vzrostly z 27,64 na 89,82 v 6 měsících od operace. S celkovým výsledkem operace bylo spokojeno 6 pacientů, 3 pacienti byli spokojeni částečně, 1 pacient byl nespokojen. DISKUZE: Operační možnosti léčby ruptur Achilovy šlachy lze rozdělit na statické (bez podpůrné funkce jiného svalu) a dynamické (svalovým transferem a s využitím jeho aktivní funkce a síly). Z použitých svalů se z několika důvodů jako nejvhodnější jeví musculus flexor hallucis longus. ZÁVĚR: Wapnerovu techniku transferu musculus flexor hallucis longus lze považovat za vhodnou alternativu pro řešení zastaralých ruptur Achilovy šlachy, případně ji využít u rozsáhlého defektu s degenerací, při akutním poranění šlachy. Modifikací lze zjednodušit závěrečnou fázi transferu a vyhnout se relativně komplikovanému vrtání kanálu přes patní kost.
Keywords: ortopedické výkony; palec nohy; Foot; Achilles Tendon; noha (od hlezna dolů); poranění šlachy; lidé; Hallux; Orthopedic Procedures; Tendon Injuries; Achillova šlacha; Humans