6-thioguanine therapy in inflammatory bowel disease - Chalupná, Petra; Lukáš, Milan; Šroubková, Renata; Bortlík, Martin; Stříteský, Jan; Kumšta, Michal; Šebesta, Ivan (Folia gastroentrerologica et hepatologica, 2004)
Článek shrnuje vlastní i literární zkušenosti s terapií 6-thioguaninem u pacientů s idiopatickými střevními záněty. Azathioprin a 6-merkaptopurin jsou užívány v terapii střevních zánětů již mnoho let. U 20 - 30 % pacientů ale tyto preparáty nemají žádoucí efekt nebo vedou k řadě nežádoucích účinků. Podání vlastní účinné látky, 6-thioguaninu, může být efektivní až u 60 % pacientů netolerujících azathioprin či u pacientů, u kterých standardní imunosupresivní léčba selhala. Z důvodů potencionální hepatotoxicity 6-thioguaninu je léčba tímto preparátem omezena zatím pouze na kontrolované klinické studie
Keywords: thioguanin; Mercaptopurine; azathioprin; Thioguanine; imunosupresiva; Humans; ulcerózní kolitida; Colitis, Ulcerative; chemické látky - účinky a užití; Crohn Disease; merkaptopurin; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Chemical Actions and Uses; Inflammatory Bowel Diseases; Crohnova nemoc; Drug Evaluation; Azathioprine; idiopatické střevní záněty; hodnocení léčiv; Immunosuppressive Agents; lidé; nežádoucí účinky léčiv