Léčba akné - Bienová, Martina; Kučerová, Renata (Klinická farmakologie a farmacie, 2009)
Akné je jedním z nejčastějších kožních onemocnění zejména dospívajících a s rozdílnou četností výskytu postihuje všechny rasy. Prevalence v dospívání je téměř 100 %, rozdíly jsou v závažnosti postižení. Akné významně mění kvalitu života a představuje vážný socioekonomický problém, přestože nejde o život ohrožující onemocnění, které by bylo v popředí klinického a laboratorního výzkumu. Nejméně 15–30 % pacientů s akné vyžaduje léčbu vzhledem k tíži kožního nálezu, 2–7 % z nich je postiženo jizvami po akné. Volba terapie je dána závažností klinického obrazu, tedy počtem a charakterem kožních eflorescencí, rozsahem postižení kůže, délkou onemocnění a způsobem hojení. U lehkých až středně těžkých forem akné většinou stačí zevní terapeutické postupy, u těžších forem akné se uplatňuje systémová terapie, ale vždy v kombinaci s lokální léčbou.
Keywords: Acne Vulgaris; antiinfekční látky lokální; Retinoids; acne vulgaris; Low-Level Light Therapy; Chemexfoliation; lidé; dermatologické látky; Anti-Infective Agents, Local; chemická exfoliace; laserová terapie s nízkou intenzitou světla; Dermatologic Agents; Benzoyl Peroxide; retinoidy; benzoylperoxid; Humans