Výsledky dětské intenzivní péče v České republice za rok 2007 - Vobruba, Václav; Dlask, Karel; Fajt, Martin; Vojtovič, Pavel; Kalousová, Jana; Kripner, Jiří; Prchlík, Martin; Pizingerová, Kateřina; Fanta, Ivan; Biolek, Jiří; Pajerek, Jan; Lukeš, Antonín; et al. (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2009)
Cíl studie: Zjistit výsledky intenzivní péče v České republice za rok 2007. Typ studie: Retrospektivní, multicentrická. Typ pracovišť: Jednotky intenzivní péče pediatrických pracovišť 3. typu. Material a metoda: Sledován byl počet přijatých pacientů, počet ošetřovacích dnů, počet pacientů vyžadujících umělou plicní ventilaci (UPV) a počet invazivních výkonů (centrálních žilních a arteriálních katétrů, počet zavedených katétrů pro měření intrakraniálního tlaku a počet provedených exktrakorporálních eliminačních metod). Výsledky: V článku jsou představeny výsledky dětské intenzivní péče v České republice za rok 2007. Nejvyšší stupeň intenzivní péče je poskytován na 15 pracovištích, kam bylo za uvedenou dobu přijato 5 287 dětských pacientů. Zemřelo 134 dětí, což je 2,5 %.
Keywords: Critical Care; jednotky intenzivní péče pediatrické; Child; dítě; Intensive Care Units, Pediatric; lidé; Humans; péče o pacienty v kritickém stavu