Manitol, hypertonický NaCl a kortikoidy v léčbě nitrolební hypertenze - Vondráčková, Denisa (Neurologie pro praxi, 2009)
Používání osmoticky aktivních látek a glukokortikoidů v léčbě nitrolební hypertenze je běžné pro každého neurologa – jde o látky zavedené do praxe před více než půl stoletím a rozsáhlá literatura, podporující v této indikaci jejich použití, je přesvědčivá. O to více je zajímavý fakt, že dosud zdaleka neznáme přesný mechanizmus jejich účinku a pro osmoticky aktivní látky neexistuje ani shoda o ideálním dávkování, načasování léčby a účinnosti v různých indikacích. Přesto jsou všeobecně přijímány a praktikovány zavedené léčebné algoritmy. Stručně shrneme aktuální poznatky a praktické postupy v léčbě nitrolební hypertenze uvedenými látkami a poukazujeme i na některé běžně akceptované fikce, které možná nemají reálný podklad.
Keywords: Saline Solution, Hypertonic; hypertonický solný roztok; Intracranial Hypertension; glukokortikoidy; Glucocorticoids; mannitol; Humans; lidé; intrakraniální hypertenze; Mannitol