Klasická forma Huntingtonovy nemoci manifestovaná asymetrickým parkinsonským syndromem s rigiditou odpovídající na levodopu - Zelená, Věra; Fanfrdlová, Zuzana; Rektorová, Irena (Neurologie pro praxi, 2009)
Huntingtonova nemoc je dědičné neurodegenerativní onemocnění postihující primárně neurony striata, projevující se většinou v dospělém věku kombinací neurologických a psychiatrických symptomů, nejtypičtěji choreatickými hyperkinezemi a rozvojem demence. Představujeme případ pacientky s Huntingtonovou nemocí probíhající pod obrazem multisystémové atrofie (MSA) s až pozdním výskytem chorey. Narozdíl od typického obrazu MSA byla patrna asymetrie projevů parkinsonského syndromu a odpovídavost na levodopu.
Keywords: demence; Adult; Parkinsonian Disorders; svalová rigidita; dospělí; parkinsonské poruchy; ženské pohlaví; lidé; Muscle Rigidity; Multiple System Atrophy; Dementia; Humans; Huntington Disease; levodopa; Female; Huntingtonova nemoc; Levodopa; multisystémová atrofie