Kontroverzní úloha umělého dýchání při základní neodkladné resuscitaci – nová doporučení 2008 - Truhlář, Anatolij; Černý, Vladimír (Intervenční a akutní kardiologie, 2009)
Autoři ve svém sdělení předkládají přehled současné literatury k problematice základní neodkladné resuscitace bez umělého dýchání (hands-only resuscitation), která znamená zásadní změnu v přístupu veřejnosti k postiženým s náhlou zástavou oběhu. V textu jsou analyzovány historické důvody začlenění dýchání z úst do úst v algoritmu základní neodkladné resuscitace, jeho nežádoucí účinky a současná úloha s ohledem na patofyziologii nejčastějšího typu srdeční zástavy v dospělosti. Jsou shrnuty výsledky dosud publikovaných experimentálních a klinických studií, které neprokázaly žádný přínos dýchání z úst do úst při základní neodkladné resuscitaci dospělého pacienta se vznikem náhlé zástavy oběhu kardiální etiologie v přítomnosti svědků. Na základě těchto prací byl vyvinut tlak na okamžitou změnu guidelines, který vyústil v předčasná doporučení odborných společností publikovaná v letošním roce. Při výuce první pomoci musí být zdůrazňována možnost použití samotných kontinuálních kompresí hrudníku ve všech situacích, kdy zachránce nechce nebo nemůže provádět umělé dýchání nebo v neodkladné resuscitaci není dostatečně vycvičen, neboť povědomí laiků o zásadním významu kvalitní srdeční masáže není dostatečné. Odstranění největší bariéry k okamžitému zahájení neodkladné resuscitace svědky události (Call to Action) je považováno za jedinou možnou cestu k plošnému zvýšení přežívání mimonemocniční náhlé zástavy oběhu, které dlouhodobě zůstává velmi neuspokojivé.
Keywords: Resuscitation; financování organizované; Financing, Organized; lidé; umělé dýchání; resuscitace; Heart Arrest; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Respiration, Artificial; srdeční zástava; Practice Guidelines as Topic; Humans