Regulační T lymfocyty a jejich význam pro zhoubné novotvary hlavy a krku - Bouček, Jan; Betka, Jan; Kastner, Jan; Betka, Jaroslav; Eckschlager, Tomáš; Říhová, Blanka (Praktický lékař, 2009)
V posledních dvaceti letech bylo získáno mnoho zásadních poznatků týkajících se regulace imunitního systému. Ovlivnění intenzity imunitní odpovědi, zahrnující i protinádorovou imunitu, patří k základním mechanismům zachování homeostázy. Jedním ze základních periferních regulačních mechanismů je působení regulačních T lymfocytů (Treg), zatím nejlépe definovaných jako podskupina CD4+ T lymfocytů (CD4+CD25+Foxp3+). Jejich zvýšené zastoupení v periferní krvi u pacientů s různými typy malignit bylo prokázáno jako negativní prognostický parametr. Tento vztah byl prokázán i u dlaždicobuněčných karcinomů v oblasti hlavy a krku (HNSCC).
Keywords: Humans; regulační T-lymfocyty; T-Lymphocytes, Regulatory; Quality-Adjusted Life Years; kvalitativně upravené roky života; nádory hlavy a krku; imunologické techniky; Homeostasis; Head and Neck Neoplasms; homeostáza; T-lymfocyty; Immunologic Techniques; Financing, Organized; financování organizované; lidé; T-Lymphocytes; spinocelulární karcinom; Carcinoma, Squamous Cell