Posttraumatická stresová porucha u zneužívaných dětí - Toužimská, Zofia (Praktický lékař, 2009)
Mezi traumatizovanými dětskými pacienty mladších vývojových stadií, kterými se hlavně oddělení dětské psychiatrie FTN zabývá, je relativně častý výskyt posttraumatické stressové poruchy (PTSD). Symptomatický obraz není vždy úplný jako v případě dospělé populace. Nezřídka je kombinován jak s dissociativní, tak depresivní poruchou, jako dalšími následky zvlášť dlouhodobé viktimizace dětí. Prezentované případy pacientů ilustrují faktory ovlivňující výskyt a průběh PTSD u viktimizovaných dětí.
Keywords: Child Psychiatry; Child; sexuální zneužívání dítěte; Stress Disorders, Post-Traumatic; Humans; lidé; posttraumatická stresová porucha; Child Abuse; Signs and Symptoms; Sex Distribution; Psychotherapy; příznaky a symptomy; Female; Male; Child Abuse, Sexual; mužské pohlaví; psychoterapie; ženské pohlaví; zneužívané dítě; dětská psychiatrie; rozložení podle pohlaví; dítě