Atypický průběh ruptury srdeční stěny při infarktu myokardu - Karpianus, Daniel; Toušek, František; Šindelářová, Štěpánka; Krejčí, R (Praktický lékař, 2009)
Naše kazuistika pojednává o 63-ti leté pacientce, přijaté na naše oddělení pro dva dny trvající recidivující bolesti na hrudi s postupným nárůstem dušnosti. Při EKG vyšetření byly zjištěny elevace ST úseku inferolaterálně, avšak bez vývoje kmitu Q, jak je běžné u subakutního infarktu myokardu (IM) spodní stěny. Vzhledem k dlouhé době trvání bolesti bylo v nemocnici provedeno echokardiografické (UZ) vyšetření ještě před plánovaným invazivním zákrokem. Tato strategie se ukázala jako správná, neboť UZ vyšetření prokázalo rupturu volné stěny srdeční. Po doplnění selektivní koronarografie byla pacientka urgentně přeložena na kardiochirugii k operačnímu výkonu.
Keywords: Heart Rupture; Female; výsledek terapie; ruptura srdce; lidé; infarkt myokardu; echokardiografie; Middle Aged; Treatment Outcome; Humans; ženské pohlaví; Echocardiography; Myocardial Infarction; lidé středního věku; kardiovaskulární chirurgické výkony; Cardiovascular Surgical Procedures