Crohnova nemoc – klasifikace, diagnostika, léčba a kvalita života - Gabalec, Libor (Interní medicína pro praxi, 2009)
Etiologie a patogeneze Crohnovy nemoci zůstává i přes intenzivní výzkum v této oblasti dosud nerozřešena. Vlastní etiologický faktor není znám, je však nepopiratelné, že jde o interakci mezi prostředím a geneticky vnímavým jedincem. Je popsána celá řada genů, ale funkční konsekvence genové mutace nejsou známy. Nové klasifikace Crohnovy nemoci hledají vztahy mezi fenotypem a genotypem nemoci a sérologickými markery. Kapslová endoskopie a enteroskopie zlepšila diagnostiku lézí v tenkém střevě. Časné užití imunosupresivní a biologické léčby má významný vliv na kvalitu života nemocných.
Keywords: Diagnostic Techniques, Digestive System; klinický obraz nemoci; Disease Attributes; Biological Therapy; chirurgie trávicího traktu; Drug Therapy; Inflammatory Bowel Diseases; kvalita života; diagnostické techniky gastrointestinální; lidé; Immunosuppressive Agents; Anti-Bacterial Agents; farmakoterapie; hormony kůry nadledvin; Adrenal Cortex Hormones; Digestive System Surgical Procedures; prognóza; Methotrexate; Crohn Disease; methotrexát; Prognosis; idiopatické střevní záněty; Crohnova nemoc; antibakteriální látky; Quality of Life; biologická terapie; imunosupresiva; Humans