Difuzí vážený obraz (DWI) MR u pacientky s encefalitidou způsobenou herpes simplex virem (HSV) - Seidl, Zdeněk; Vaněčková, Manuela; Burgetová, Andrea; Pokorná, Pavla (Česká radiologie, 2008)
Autoři popisují případ 1 měsíc starého dítěte s herpetickou encefalitidou způsobenou poměrně málo častým původcem herpetické encefalitidy - HSV typu II. Po 5 dnech od počátku klinické symptomatologie byl normální nález při užití "rutinního" vyšetřovacího protokolu magnetickou rezonancí, ale s výrazným nálezem v DWI a ADC zobrazení (restrikce difuze). Autoři doporučují při podezření na herpetickou encefalitidu zařadit DWI a ADC zobrazení jako součást základního vyšetřovacího protokolu.
Keywords: herpetická encefalitida; acyklovir; Financing, Organized; novorozenec; elektroencefalografie; Polymerase Chain Reaction; polymerázová řetězová reakce; Electroencephalography; Acyclovir; lidé; Female; ženské pohlaví; financování organizované; Diffusion Magnetic Resonance Imaging; Encephalitis, Herpes Simplex; difuzní magnetická rezonance; Humans; Infant, Newborn