Algoritmy navigace na pohyblivé cíle aneb „od mouchy ke schizofrenii“ - Blahna, Karel; Klement, Daniel (Psychiatrie (Praha, Print), 2008)
Mnoho lidí a zvířat řeší ve svém každodenním životě problémy časoprostorového charakteru. K jejich úspěšnému řešení lze často dojít užitím více typů strategií chování. V našem malém souhrnném článku prezentujeme přehled několika možných řešení jednoduchého problému jak dostihnout pohybující se cíl. Různé živočišné druhy využívají při navigaci na pohyblivý cíl různé přístupy. V článku také představujeme náš jednoduchý model navigace na pohybující se cíl u potkana. Zmiňujeme se i o některých mozkových strukturách, které se zúčastňují zpracování informace o pohybujících se objektech, jejich pronásledování nebo predikci trajektorie cíle.
Keywords: modely u zvířat; Financing, Organized; financování organizované; vnímání pohybu; vnímání času; krysa rodu Rattus; vnímání prostoru; Motion; chování zvířat; Motion Perception; Size Perception; Spatial Behavior; prostorové chování; Models, Animal; Space Perception; Time Perception; percepce velikosti; Rats; rozpoznávání fyziologické; Pattern Recognition, Physiological; Behavior, Animal; pohyb těles