Poruchy prostorové navigace ve stáří a u Alzheimerovy nemoci - Vlček, Kamil (Psychiatrie (Praha, Print), 2008)
Během stárnutí a při vývoji Alzheimerovy choroby (AD) se objevují poruchy prostorově navigace pravděpodobně spojené se změnami ve funkci hipokampu, čelního laloku a dalších mozkových struktur. U člověka zahrnují změny schopností navigace v prostoru v důsledku stárnutí jak prostorové, tak neprostorové strategie. Tyto změny jsou vysvětlovány omezením kognitivní kapacity, horší výkonností pracovní paměti, neefektivními prostorovými strategiemi nebo deficitem v použití alocentrické kognitivní mapy. U starších lidí byly popsány subjektivní potíže s navigací a vyhýbání se neznámým místům a cestám. Vážné poruchy prostorové orientace neslučující se samostatným životem jsou často popisovány u pacientů s AD a problémy s navigací v prostoru byly popsány i u pacientů s mírnou kognitivní poruchou. Desorientace u pacientů a AD může být vysvětlena pomocí deficitu ve složitějším vnímání, jako je vnímání optického toku, pomocí deficitu v prostorové paměti nebo pomocí obou. Tento přehled shrnuje nejdůležitější poznatky z literatury se zaměřením na neurální základy kognitivních změn a na možnosti časné detekce a vývoje AD pomocí vyšetření schopností navigace v prostoru.
Keywords: poruchy paměti; orientace; Financing, Organized; Memory Disorders; Hippocampus; Alzheimerova nemoc; Alzheimer Disease; neurokognitivní poruchy; hipokampus; vnímání prostoru; Orientation; financování organizované; Space Perception; Humans; Neurocognitive Disorders; stárnutí; Aging; lidé