Registr Brno - Farmakoterapie po infarktu myokardu - Špinar, Jindřich; Sepši, Milan; Ludka, Ondřej (Cor et Vasa (Brno), 2009)
Autoři uvádějí přehled podávané farmakoterapie u nemocných propuštěných z Fakultní nemocnice Brno v letech 2005–2008. Byly zpracovány údaje o 2 005 akutních infarktech myokardu u 1 858 nemocných; 88 nemocných zemřelo za hospitalizace, 1 917 nemocných bylo propuštěno k dalšímu ošetřování v domácím prostředí či v jiném zdravotnickém zařízení. Při propuštění z nemocnice užívalo 89,15 % nemocných inhibitory ACE nebo blokátory receptorů AT1 pro angiotensin II, 89,51 % beta-blokátory, 93,74 % antiagregancia a 89,50 % nemocných hypolipidemika. Všechny čtyři lékové skupiny užívaly tři čtvrtiny nemocných, další pětina pacientů brala alespoň tři základní skupiny podle doporučení.
Keywords: Platelet Aggregation Inhibitors; financování organizované; Financing, Organized; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; Adrenergic beta-Antagonists; beta blokátory; Humans; registrace; Drug Therapy; lidé; Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors; Myocardial Infarction; farmakoterapie; inhibitory agregace trombocytů; Inpatients; inhibitory ACE; Registries; Secondary Prevention; sekundární prevence; hospitalizovaní pacienti; statiny; infarkt myokardu