Dnešní pohled na perorální urapidil v léčbě arteriální hypertenze - Švejda, Josef (Cor et Vasa (Brno), 2009)
Urapidil je jediným zástupcem látek s kombinovaným centrálním agonistickým účinkem na serotoninové receptory 5-HT1A a periferním postsynaptickým antagonistickým účinkem na ?1-receptory. Snižuje periferní vaskulární rezistenci a současně modulací kardiovaskulárních center potlačuje zvýšení sympatického tonu, čímž zabraňuje refl exní tachykardii. Urapidil při perorálním podávání navozuje pozvolný a dlouhotrvající pokles systolického i diastolického tlaku, aniž by významně zvýšil srdeční frekvenci. Výskyt ortostatické hypotenze je nízký. V perorální formě s řízeným uvolňováním je indikován v léčbě hypertenze, především v kombinaci s blokátory kalciového kanálu, beta-blokátory a thiazidovými diuretiky. S výhodou může být použit při omezení indikací dalších antihypertenziv, např. při dyslipidemiích a diabetes mellitus. Cenné je minimální ovlivnění srdeční frekvence a nízký výskyt ortostatické hypotenze. Subjektivně je výborně snášen, nežádoucí účinky bývají, obdobně jako u dalších antihypertenziv, spojeny zvláště s počátečním poklesem krevního tlaku.
Keywords: lékové interakce; hypertenze; ebrantil; Piperazines; Antihypertensive Agents; Hypertension; Drug Interactions; Humans; lidé; antihypertenziva; piperaziny