Patofyziologie kompresivní radikulopatie - Jančálek, Radim; Dubový, Petr; Novák, Zdeněk (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2008)
Souvislost mezi kompresí spinálního kořene a radikulopati í popsali Mixter a Barr v roce 1934. Komprese intaktního spinálního kořene ovšem vede k rozvoji parestezií a nevysvětluje tak rozvoj ne uropatické radikulární bolesti. Recentní experimentální i klinické studie zabývající se diskogenní etiologií radikulopatie prokázaly zásadní úlohu zánětlivé reakce při rozvoji klinické symptomatologie. Patofyzi ologie kompresivní radikulopatie je tedy multifaktoriální. Mechanickým působením dochází u komprese spinálních kořenů jak ke změnám prokrvení, tak k přímému poškození nervové tkáně. Následkem může být rozvoj zánikové radikulární symptomatologie. U chronické komprese nabývají na důležitosti změny pojivové tkáně s endoneuriální fibrózou. Poškození spinálních kořenů vede dále k uvolnění prozánětlivých cytokinů a k lokální invazi buněk monocyto- makrofágového systému. Také vyhřezlá tkáň mezi obratlové ploténky vytváří aktivně prozánětlivé prostředí. Zánětlivá reakce pak napomáhá rozvoji iritační symptomatologie včetně radikulární neuropatické bolesti. Poznání úlohy mechanické komprese a zánětlivé re akce v patofyziologii kompresivní radikulopatie umožní správnou volbu léčebné strategie v klinické praxi.
Keywords: Humans; lidé; Radiculopathy; mediátory zánětu; Nerve Compression Syndromes; Inflammation; radikulopatie; úžinové syndromy; financování organizované; Financing, Organized; zánět; Inflammation Mediators