Vývoj adaptace rovnovážného systému po operacích vestibulárního schwannomu - Vrabec, Pavel; Brzezny, Richard (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2008)
Zhodnocení vývoje adaptace rovnovážného systému následkem unilaterální vestibulární deaferentace (UVD ) po operacích vestibulárního schwannomu analýzou náklonů subjektivní vizuální vertikály (SVV ). So ubor a metodika: 34 pacientů (14 M, 20 Ž, věk = 50,97 +- 13,36 SD) s vestibulárním schwannomem bylo vyšetřeno metodo u měření náklonu SVV před zákrokem, v rozmezí 9 - 14 dnů po operaci, a v rozmezí 12 - 16 měsíců od operace. Výsledky byly srovnány s odpovídající kontrolní skupinou. U pacientů byl analyzován průběh náklonů SVV v čase. Výsledky: Rozdíl absolutních hodnot náklonů SVV pacientů a norem je statisticky signifikantní (p < 0,0001). Stejně tak rozdíl velikosti náklonů SVV u pacientů v po sobě následujících měřeních (p = 0,005) s časným po operačním zhoršením na medián 4° SVV . Byl zjištěn signifikantně vyšší náklon SVV pro levostranno u lézi v prvním po operačním měření (p = 0,02). Závěry: UVD následkem vestibulární neurektomie vede k časné deviaci SVV k operované straně, následně k postupné adaptaci systému na úroveň předoperační, stále však odlišnou od normálních hodnot.
Keywords: financování organizované; Financing, Organized; vestibulární nemoci; pooperační období; neurilemom; lidé; Adaptation, Physiological; vestibulární funkční testy; Vestibular Function Tests; fyziologická adaptace; Postoperative Period; Vestibular Diseases; Neurilemmoma; Humans