Neurosarkoidóza: zriedkavý prípad sarkoidózy krčnej miechy - kazuistika - Kantorová, Ema; Kurča, Egon; De Riggo, Július; Šutovský, Juraj; Michalik, Jozef; Nosáľ, Vladimír; Rozborilová, Eva; Hamžík, Julián; Hladká, Mária; Plank, Lukáš (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2008)
Sarkoidóza je granulomatózne ochorenie nie presne známej etiológie. Najčastejšie postihuje pľúca a lymfatické uzliny, zriedkavejšie oko, kostnú dreň, centrálny a periférny nervový systém, obličky, pečeň, srdce a svaly. Patomorfologicky ide o ložiská zložené z lymfocytov a mononukleárnych fagocytujúcich buniek obkolesujúcich nekazeózne epiteloidné bunky granulómov. Postihnutie nervového systému sa vyskytuje v 5- 15 % prípadov sarkoidózy. Sarkoidóza krčnej miechy je zriedkavá a predstavuje podľa dostupných údajov 0,3- 0,4 % prípadov. Stanovenie diagnózy neurosarkoidózy nie je obyčajne jednoduché. Ochorenie je terapeuticky dobre ovplyvniteľné steroidmi prípadne v kombinácii s inými imunosupresívnymi liekmi. Prognóza quoad vitam je dobrá, ale výsledný neurologický stav závisí od lokalizácie a veľkosti jazvy po prebehnutom granulomatóznom zápale. V práci autori opisujú kazuistiku pacienta s pravdepodobnou až istou diagnózou neurosarkoidózy krčnej miechy.
Keywords: nemoci míchy; Gait Disorders, Neurologic; Humans; lidé; dospělí; neurologické poruchy chůze; Sarcoidosis; Adult; Spinal Cord Diseases; Male; mužské pohlaví; sarkoidóza