Srovnání účinnosti subkutánní a sublinguální specifické alergenové imunoterapie v klinických a laboratorních parametrech - Krčmová, Irena; Andrýs, Ctirad; Hanzálková, Yvona; Chládková, Jiřina; Krejsek, Jan (Alergie (Praha, Print), 2009)
V průběhu kontinuální tříleté alergenové imunoterapie jsme se zaměřili na porovnání efektu léčby u dvou aplikačních forem terapeutického alergenu (subkutánní vůči sublinguální) pacientů ve srovnání se skupinou bez alergenové vakcinace (celkový soubor 62 pacient ů ). Byly užity standardizované alergenové extrakty firmy Stallergenes (směs pylů 5 travin, katalogové číslo 688), forma sublinguální – Staloral (100 IR), forma subkutánní – Phostal. Příznivé změny ve snížení kožní reaktivity na kauzální alergen zaznamenáváme ve skupině subkutánní alergenové imunoterapie (dále SCIT) již po 1. roce léčby. Specifická nosní reaktivita klesá až po 2. roce imunizace. U skupiny sublinguální alergenové imunoterapie (dále SLIT) je nástup účinků opožděnější. Pokles kožní reaktivity nastává až po 2. roce SIT a pokles nosní reaktivity je přesvědčivý ve všech parametrech nazálního provokačního testu až po třech letech SIT. V laboratorních parametrech jsme dokumentovali signifikantní (a řádově několikanásobné) zvýšení specifických IgG 4 ve skupině SCIT již od prvního roku imunizace s nárůstem v četně třetího roku oproti skupině SLIT. Vztah dávky alergenu a účinnosti SIT je významný. Je nutné zdůraznit, že byl použit sublinguální alergen o koncentraci 100 IR/ml. Lze p ředpokládat, že při užití sublinguálního alergenu 300 IR by byl nástup účinku časnější. Při komplexním zhodnocení všech ukazatelů lze konstatovat, že nástup účinků SCIT byl časnější, a pokud jeho vliv srovnáváme se skupinou SLIT, byl statisticky významnější.
Keywords: Allergens; alergeny; nosní provokační testy; lidé; injekce subkutánní; výsledek terapie; Financing, Organized; financování organizované; Administration, Sublingual; Immunoglobulin G; imunoglobulin G; sezónní alergická rýma; desenzibilizace imunologická; lékové formy; Skin Tests; aplikace sublinguální; Rhinitis, Allergic, Seasonal; Humans; Keratoconjunctivitis; Nasal Provocation Tests; keratokonjunktivitida; staloral; mužské pohlaví; Injections, Subcutaneous; Dosage Forms; Treatment Outcome; Male; Desensitization, Immunologic; kožní testy