Patogenetické mechanismy u nosní polypózy - Fundová, Petra; Navara, Michal; Tlaskalová, Helena (Alergie (Praha, Print), 2009)
Nosní polypy (NP) jsou častým a historicky velmi dlouho známým onemocněním nosní sliznice, jehož etiologie je neznámá a pouze v poslední době jsou komplexněji identifikovány možné patogenetické mechanismy. Tento přehledný článek zmiňuje faktory prostředí a genetické predispozice u NP a zaměřuje se na shrnutí dosavadních důležitých poznatků ve vztahu k patogenezi NP (tohoto onemocnění), především pak na úlohu slizniční imunity, mechanismy přirozené imunity, homeostázu slizničního epitelu a roli růstových faktorů , cytokinů a chemokinů v rozvoji tohoto chronického, recidivujícího, zánětlivého onemocnění nosní mukózy.
Keywords: nosní sliznice; cytokiny; Nasal Polyps; Humans; Prevalence; Cytokines; Financing, Organized; Comorbidity; financování organizované; komorbidita; toll-like receptory; Toll-Like Receptors; nosní polypy; Nasal Mucosa; Chemokines; vystavení vlivu životního prostředí; lidé; prevalence; chemokiny; Environmental Exposure