Slizniční imunita, mikroflóra a probiotika - Tlaskalová, Helena (Lékařské listy, 2009)
Kontakt organismu s obrovským kvantem infekčních i neinfekčních podnětů z vnějšího prostředí se odehrává na epitelových površích sliznic a kůže. Imunitní systém sliznic zabraňuje pronikání infekčních a imunogenních složek ze sliznic do cirkulace (bariérová funkce), zajišťuje obranu proti patogenním mikrorganismům (antiinfekční úloha), zároveň však zajišťuje i nereaktivnost imunitního systému vůči neškodným složkám potravy a mikroflóry přítomným na sliznicích („orální nebo slizniční“ tolerance).
Keywords: probiotika; střevní sliznice; Humans; Immune System; lidé; Intestinal Mucosa; Probiotics; Enterobacteriaceae; imunitní systém