Roztroušená skleróza mozkomíšní a magnetická rezonance: současnost a nové trendy - Vaněčková, Manuela; Seidl, Zdeněk (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2008)
Práce je věnována úloze magnetické rezonance (MR) v diagnostice a nalézání patologickoanatomických korelátů u roztroušené sklerózy mozkomíšní (RS). Magnetická rezonance je nejdůležitější z podpůrných vyšetřovacích metod pro diagnostiku RS. V práci je shrnut přehled měnících se MR kritérií a srovnání jejich výtěžnosti. Jsou zde uvedeny techniky, které se používají k monitorování průběhu choroby a především k predikci progrese onemocnění. tyto metodiky se dělí na konvenční MR, kam patří sledování objemu ložisek, měření úbytku mozkové tkáně a zjišťování přítomnosti poruchy hematoencefalické bariéry, a na nekonvenční MR. Mezi nekonvenční MR se řadí vyšetření s magnetizačním transferem, difuzně vážený obraz, spektroskopie, perfuze, funkční magnetická rezonance a relaxometrie, z nichž některé jsou doposud užívány pouze experimentálně a jejich přínos pro klinickou praxi není zcela jednoznačný, především vzhledem k časové náročnosti vyšetřovacího protokolu.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; magnetická rezonanční tomografie; Humans; diferenciální diagnóza; Atrophy; Multiple Sclerosis; financování organizované; Diagnosis, Differential; Financing, Organized; lidé; magnetická rezonanční spektroskopie; atrofie; difuzní magnetická rezonance; medicína založená na důkazech; Diagnostic Techniques, Neurological; roztroušená skleróza; Cerebrovascular Circulation; mozkový krevní oběh; Magnetic Resonance Spectroscopy; Diffusion Magnetic Resonance Imaging; Evidence-Based Medicine; diagnostické techniky neurologické