Emoční frekvence, regulace a celková hédonická bilance u dospívajících a dospělých - Šolcová, Iva; Lukavský, Jiří; Slaměník, Ivan (Československá psychologie, 2008)
Studie se zabývá frekvencemi prožívaných emocí a emoční regulací u tří skupin respondentů (N = 394): dospívajících, nemocných dospělých a zdravých dospělých. Do dotazníku se 79 emocemi (47 s negativní valencí a 32 s pozitivní valencí) respondenti retrospektivně uváděli, jak často vybrané emoce prožívají a jakým způsobem regulují jejich projev vůči svému okolí. Z výsledků vyplývá, že všechny skupiny respondentů prožívají častěji pozitivní než negativní emoce a jejich celková hédonická bilance je kladná (nejslabší hédonickou bilanci mají dospívající). Nejméně emoční z hlediska četnosti prožívaných emocí, jsou v našem souboru nemocní dospělí a nejvíce emoční jsou dospívající. Výsledky dále ukazují, že respondenti mají nejčastěji tendenci projevit emoce vůči svému okolí tak, jak je cítí. Analýzy však odhalily signifikantní rozdíly v potlačování emocí. Nemocní dospělí a dospívající potlačují emoce výrazně častěji než zdraví dospělí: nemocní dospělí potlačují téměř čtvrtinu vybraných emocí. V dalším výzkumu frekvence emocí, hédonické bilance a regulace emocí by bylo vhodné zaměřit se na skupinu dospívajících osob a nemocných osob.
Keywords: dospělí; výzkum; Humans; Disease; nemoc; zdraví; Surveys and Questionnaires; mužské pohlaví; Emotions; Health; Adult; Adolescent; Statistics as Topic; průzkumy a dotazníky; ženské pohlaví; statistika jako téma; lidé; emoce; mladiství; Male; Research; Female