Kvalitativní hodnocení způsobu řešení kopie Reyovy-Osterriethovy komplexní figury u dospívajících - Šamánková, Lenka; Portešová, Šárka (Československá psychologie, 2008)
Výzkum se věnuje kvalitativní analýze způsobu řešení kopie Reyovy – Osterriethovy komplexní figury u dospívajích. Hlavním cílem výzkumu je provedení analýzy kvalitativní části testu ROCF, zmapování výskytu kresebných strategií kopie ROCF podle Reyovy – Osterriethovy typologie kresebných strategií, popis specifických chyb v produkcích ROCF. Na základě detailní analýzy se podařilo identifikovat další podtypy základních strategií. Součástí analýzy kreseb bylo monitorování nejčastějších chyb při produkci ROCF, které nelze podle českého manuálu skórovat. Byl zjištěn výskyt těchto typů chyb: velikost kresby vzhledem k předloze, umístění kresby na papíru, škrtání, opravy, perseverace, konfabulace, rotace, přítlak tužky. Byly popsány nejčastější chyby, kterých se v rámci jednotlivých kresebných postupů děti dopouštěly v přesnosti provedení a správném umístění detailu. Nejméně chyb z přesnosti se vyskytovalo u kreseb, kde bylo užito I. typu kresebné strategie. Zjištěné výsledky umožní přesnější hodnocení kvalitativní části testu ROCF.
Keywords: osobnostní testy; Female; financování organizované; Neuropsychological Tests; neuropsychologické testy; ženské pohlaví; mužské pohlaví; Male; lidé; Cognition; Humans; Financing, Organized; Personality Tests; Adolescent; kognice; mladiství