Konzervativní léčba glaukomu - Mlčák, Petr; Karhanová, Marta; Marešová, Klára (Praktické lékárenství, 2009)
Glaukom je chronická progresivní irreverzibilní neuropatie zrakového nervu. Léčbu glaukomu dělíme na konzervativní, laserovou a chirurgickou. Základem konzervativní léčby je pravidelná každodenní instilace očních kapek s obsahem antiglaukomatik. V konzervativní léčbě glaukomu se uplatňují prostaglandinová analoga a prostamid, ß-blokátory, inhibitory karboanhydrázy, ?2-sympatomimetika, parasympatomimetika, jejich fixní kombinace a hyperosmotické látky. Hlavním cílem léčby glaukomu je zachování adekvátních zrakových funkcí při minimálním ovlivnění kvality života našich pacientů.
Keywords: Neuroprotective Agents; Adrenergic beta-Antagonists; Humans; lidé; Parasympathomimetics; Prostaglandins; Glaucoma; Drug Therapy; glycerol; farmakoterapie; sympatomimetika; prostaglandiny; glaukom; Carbonic Anhydrase Inhibitors; parasympatomimetika; Sympathomimetics; Drug Therapy, Combination; Glycerol; neuroprotektivní látky; beta blokátory; inhibitory karboanhydras; kombinovaná farmakoterapie