Urologické komplikácie po transplantácii obličky - Breza, Ján; Žilinská, Zuzana; Bujdák, Peter; Breza, Ján (Urologické listy, 2009)
Rekonštrukcia močových ciest je integrálnou súčasťou transplantácie obličky. Cieľom rekonštrukcie močových ciest je snaha dosiahnuť optimálnu a sociálne najprijateľnejšiu drenáž moču z transplantovanej obličky. Anatomický a funkčný stav močových ciest významne ovplyvňuje nielen kvalitu života pacienta po transplantácii obličky, ale aj funkciu a prežitie transplantovanej obličky i samotných pacientov. Komplikácie urologického charakteru, ktoré majú súvislosť s rekonštrukciou močových ciest tvoria samostatnú kapitolu medzi chirurgickými komplikáciami po transplantácii obličky a patria medzi najzávažnejšie komplikácie po transplantácii obličky. Môžu byť príčinou straty transplantovanej obličky, ale môžu pacientov aj priamo ohrozovať na živote. V prípade urologických komplikácií sa indikuje promptná diagnostika a razantné chirurgické riešenie a to individuálne podľa charakteru komplikácie.
Keywords: Kidney Transplantation; Urethral Stricture; Urinary Fistula; urolitiáza; stenty; Postoperative Complications; lidé; Vesico-Ureteral Reflux; Stents; striktura uretry; urologické symptomy; močové píštěle; močové ústrojí; Humans; transplantace ledvin; vezikoureterální reflux; Urolithiasis; Urological Manifestations; pooperační komplikace; Urinary Tract