Detection of antibodies to chlamydophila pneumoniae by immunoblotting in patients with cardiovascular diseases - Kováčová, Elena; Mongiellová, M; Tomka, Ján; Slyško, Roman; Kazár, Ján (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2009)
Chlamydophila pneumoniae patrí k najrozšírenejším ľudským patogénnom na celom svete. Je nielen významnou príčinou pneumónií, ale mnohé štúdie naznačujú možný vzťah medzi infekciou C. pneumoniae a kardiovaskulárnymi chorobami (KVCH). Celkove sme vyšetrili 228 pacientov s vybranými KVCH (hypertenzia, ischemická choroba srdca a rekonštrukčný chirurgický zákrok na cievach) na prítomnosť IgG a IgA protilátok proti C. pneumoniae metódou ELISA. Zo 150 pozitívne reagujúcich vzoriek sér sme 80, ktoré mali podobné hladiny IgG a IgA protilátok, ďalej vyšetrili metódou imunoblotu. IgG protilátky boli namierené predovšetkým voči 35kDa a 39kDa proteínom, ako aj voči 50-54 a 56-60 kDa proteínom C. pneumoniae. Pokiaľ ide o IgA protilátky, tieto reagovali najčastejšie s 50-54 a 56-60 kDa proteínmi.
Keywords: protilátky bakteriální; kardiovaskulární nemoci; lidé středního věku; Cardiovascular Diseases; Humans; lidé; imunoblotting; Chlamydophila pneumoniae; imunoglobuliny; Middle Aged; Antibodies, Bacterial; Immunoglobulins; Immunoblotting