Onychocola canadensis: prvé izoláty z onychomykóz na Slovensku - Volleková, Anna; Lisalová, M (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2009)
Onychomykózy na dolných končatinách patria medzi najčastejšie povrchové mykózy. Spektrum pôvodcov, najmä non-dermatofytov, je široké a pestré. Počas 14 mesiacov (marec 2007 až apríl 2008) sa podarilo u štyroch pacientov mikroskopicky a kultivačne potvrdiť a zdokumentovať ako vyvolávateľa onychomykózy zriedkavo sa vyskytujúci druh Onychocola canadensis Sigler 1990. Na území Slovenska ide o prvé nálezy tejto mikromycéty. Autorky prezentujú skúsenosti s identifikáciou pomaly rastúcich, artrokonídiá produkujúcich izolátov.
Keywords: onychomykóza; lidé středního věku; Slovakia; lidé; Slovenská republika; Female; Onychomycosis; Middle Aged; Onygenales; ženské pohlaví; Humans