Spánek a jeho nejčastější poruchy - Lattová, Zuzana (Medicína po promoci, 2009)
Článek shrnuje nejnovější poznatky o třech nejčastěji se vyskytujících spánkových onemocněních: nespavosti, obstrukční spánkové apnoe a syndromu neklidných nohou. nespavost je nejčastější porucha spánku vůbec. Z hlediska délky trvání rozdělujeme insomnie na akutní a chronické, chronické dále dělíme na primární (25 % chronických insomnií) a sekundární (75 %; psychiatrická, vážná somatická onemocnění). léčbu volíme dle typu insomnie: u akutní je indikována krátkodobá farmakoterapie, lékem volby jsou pak hypnotika iii. generace. U primární chronické insomnie je indikována zejména psychoterapie. obstrukční spánková apnoe je nejčastější porucha ventilace ve spánku a jedno z nejčastějších spánkových onemocnění. Jedná se o opakované epizody obstrukce horních cest dýchacích ve spánku, projevující se jako bezdeší, většinou doprovázené poklesem saturace kyslíkem. Spánková apnoe má řadu metabolickoendokrinních konsekvencí. léčba probíhá kontinuálním přetlakem v dýchacích cestách nebo operačně, méně často pomocí ortodontických pomůcek. Syndrom neklidných nohou je poměrně častá porucha, v mnoha případech však zůstává nediagnostikována. Je typická primárně motorickým neklidem v dolních končetinách, který se dostavuje nebo stupňuje v klidu a zejména večer. motorická aktivita poskytuje krátkodobě úlevu. porucha prodlužuje dobu usínání a narušuje spánek. lékem volby je ldopa nebo dopaminergní agonisté.
Keywords: Trazodone; Restless Legs Syndrome; benserazid; Sleep Initiation and Maintenance Disorders; antidepresiva; Antidepressive Agents; Hypnotics and Sedatives; Psychotherapy; nežádoucí účinky léčiv; karbidopa; Sleep Wake Disorders; poruchy iniciace a udržování spánku; lidé; hydroxyzin; Benserazide; Polysomnography; Diagnostic Techniques and Procedures; Medical History Taking; Hydroxyzine; polysomnografie; Sleep Apnea, Obstructive; Mianserin; Drug Therapy; Carbidopa; Humans; psychoterapie; benzodiazepiny; trazodon; hypnotika a sedativa; syndrom neklidných nohou; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; diagnostické techniky a postupy; obstrukční spánková apnoe; farmakoterapie; Benzodiazepines; anamnéza; poruchy spánku a bdění; mianserin