Léčba astma bronchiale v ordinaci praktického lékaře - Konštacký, Stanislav (Practicus, 2009)
Astma bronchiale je celoživotním onemocněním dýchacích cest. Je velmi rozšířené a v současné době se jeho výskyt neustále zvyšuje. Statistiky uvádějí, že jím trpí kolem 300 milionů pacientů. U dětí je nejfrekventovanějším chronickým onemocněním s častějším postižením malých chlapců, v dospělosti postihuje především ženy. Onemocnění nelze zcela vyléčit, ale jak často říkáme pacientům, je léčitelné a cílem naší léčby by mělo být, aby se dostalo plně pod kontrolu. Jako i u jiných onemocnění je důležitá včasná diagnóza a včasná a účinná léčba. Té bych se chtěl trochu podrobněji věnovat vzhledem k tomu, že současně s tímto číslem Practicusu se vám dostávají do rukou také inovované doporučené postupy pro Astma bronchiale a CHOPN.
Keywords: bronchiální astma; lidé; aplikace inhalační; Asthma; Administration, Inhalation; Bronchodilator Agents; glukokortikoidy; Adrenergic beta-Agonists; Glucocorticoids; bronchodilatancia; agonisté adrenergních beta-receptorů; Humans