Vertebrogenní poruchy - systém červených praporků (red flags) - Effler, Josef (Practicus, 2009)
Vertebrogenní onemocnění postihují během života alespoň jednou v životě téměř 90 % populace. Převážná většina vertebrogenních onemocnění je dobře léčitelná konzervativní léčbou a jejich průběh je benigní. Problémem je skutečnost, že existuje malá skupina nemocných, kde bolesti v zádech jsou prvním příznakem závažného organického onemocnění páteře. Jedná se o nádory, a to jak primární, tak i metastázy, záněty, trauma. Aby závažné organické onemocnění páteře nebylo přehlédnuto a byla usnadněna diferenciálně diagnostická rozvaha, byly vytipovány tzv. varovné příznaky, které jsou v anglické literatuře označovány jako red flags – červené praporky.
Keywords: Spinal Fractures; Pathological Conditions, Signs and Symptoms; Diagnosis, Differential; lidé; metody pro podporu rozhodování; fraktury páteře; Decision Support Techniques; metastázy nádorů; patologické stavy, příznaky a symptomy; nemoci páteře; Humans; Neoplasm Metastasis; diferenciální diagnóza; Back Pain; Spinal Diseases; bolesti zad