Průkaz translokace bakterií ze střeva po transplantaci jater - první výsledky - Juránková, Jana; Příbramská, Veronika; Lata, Jan; Sauer, Pavel; Štosová, Taťána; Studeník, Pavel; Mejzlík, Vladimír; Skácelová, Helena; Koukalová, Dagmar (Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, 2008)
Cíl. Pacienti po transplantaci jater jsou ohroženi infekcemi, jejichž původci vycházejí z GIT. Narušením střevní bariéry dochází k přestupu bakterií do krevního řečiště. Bakterie mohou být přeneseny do vzdálenějších systémů a způsobit infekci mimostřevních lokalizací. Sledováním hladiny endotoxinu (součásti stěny gramnegativních bakterií), kultivací střevní mikroflóry a infekčních agens z mimostřevních lokalizací a porovnáváním jejich fenotypu a genotypu jsme se snažili prokázat translokaci bakterií ze střeva do vzdálených orgánů. Materiál a metodika. V pooperačním období bylo sledováno 14 nemocných. Byla prováděna kultivace perianálních stěrů, moče, stěrů z horních cest dýchacích a byla monitorována hladina endotoxinu v krvi. Kmeny byly srovnávány podle fenotypu a genotypu. Výsledky. U osmi pacientů nebyla translokace prokázána. U šesti pacientů byly zjištěny zvýšené hladiny endotoxinu, které předcházely nálezu mimostřevní infekce se zdrojem v GIT. Závěr. Detekce hladiny endotoxinu, jako markeru translokace gramnegativních bakterií, může být užitečným nástrojem časné diagnostiky infekčních komplikací.
Keywords: Humans; střeva; pulzní gelová elektroforéza; Intestines; financování organizované; Phenotype; Bacteriological Techniques; Electrophoresis, Gel, Pulsed-Field; Genotype; lidé; Financing, Organized; Bacterial Translocation; infekce spojené se zdravotní péčí; Liver Transplantation; Endotoxins; transplantace jater; Postoperative Complications; pooperační komplikace; bakteriální translokace; fenotyp; endotoxiny; genotyp; Gastrointestinal Tract; gastrointestinální trakt; bakteriologické techniky; Cross Infection