Konzervanty uvolňující formaldehyd jako příčina profesionálních ekzémů u obráběčů kovů - Dastychová, Eliška; Nečas, Miroslav (Československá dermatologie, 2009)
Příčinou kontaktního ekzému u obráběčů kovů mohou být pomocné látky průmyslových kapalin, nejčastěji se uplatňují konzervanty uvolňující formaldehyd. Konzervanty uvolňující formaldehyd byly příčinou profesionálního kontaktního ekzému u 30 obráběčů kovů. Grotan BK vyvolal senzibilizaci u 15 pracovníků, Bioban CS 1135 u 12, Parmetol u 10, Bioban CS 1246 u 9 a Bioban P 1487 u 5. 15 pacientů bylo senzibilizováno na 2, 3 pacienti na 3 konzervanty. Současně na formaldehyd bylo senzibilizováno 16 pracovníků.
Keywords: Male; Formaldehyde; Bioban CS 1246; Bioban CS 1135; Occupational Exposure; Metallurgy; Parmetol; pracovní expozice; Bioban P 1487; Adult; dospělí; Grotan BK; mužské pohlaví; kontaktní dermatitida; Dermatitis, Contact; formaldehyd; lidé; Humans; Financing, Organized; hutnictví; financování organizované; lidé středního věku; Middle Aged