European Cataract Outcome Study - zhodnocení tříleté účasti v celoevropské studii - Slavíková, Andrea; Novák, Jan; Krejzková, T (Česká a slovenská oftalmologie, 2009)
Cílem práce je zveřejnit výsledky očního oddělení Krajské nemocnice Pardubice v rámci celoevropské studie European Cataract Outcome Study probíhající na našem pracovišti od roku 2003 do roku 2005. Metodika: European Cataract Outcome Study je mezinárodní celoevropská studie monitorující dostupnost kataraktové chirurgie v různých částech Evropy, sleduje kvalitu operací katarakty na jednotlivých přihlášených pracovištích. Jejím cílem je podnítit zdokonalování operací katarakty a rozšířit nové technologie kataraktové chirurgie a využít poznatků k určování indikace a načasování operace pro ocenění užitku, který pacienti z operace katarakty mají. Tato studie hodnotí každoročně výsledky primárních operací katarakty v průběhu celého měsíce října. Probíhá od roku 1995, naše pracoviště se zapojilo od roku 2003 a spolupracuje dodnes. V první části studie se sledují základní demografická data se základním předoperačním vyšetřením a průběh operace katarakty, ve druhé části výsledky pooperačního vyšetření v průběhu 6 měsíců po operaci. Výsledky: Pacienti jsou na našem oddělení v naprosté většině odoperováni v lokální subkonjunktivální anestezii pomocí fakoemulzifikace s implantovanými měkkými čočkami, jejichž počet vzrostl v průběhu hodnocených let z 51 % na téměř 100 %. Evropským trendem je ambulantní pacient, na našem odd. jsou pacienti hospitalizovaní v 60–62,9 %. Během tří let jsme zaznamenali přítomnost přidružených vedlejších onemocnění ve 28–45 %. Pooperační nejlépe korigovaná zraková ostrost do 0,5 a lepší do 6 měsíců po operaci činí 86–90 %. Plánovaná refrakce se pohybovala od -0,40 do -0,48 dpt, konečná pooperační odchylka od plánované refrakce byla 1,2 dpt. Průměrný indukovaný astigmatismus se pohybuje na hladině 0,61dpt. Zjištěný rozdíl mezi operovaným a neoperovaným okem byl od 0,8–0,9 dpt, po operaci druhého oka 1,12–1,2 dpt. Závěr: Naše výsledky jsou přibližně srovnatelné se stavem oftalmologické péče v Evropě a pohybují se v evropském průměru.
Keywords: Lens Implantation, Intraocular; Česká republika; lidé; Female; senioři; mužské pohlaví; implantace nitrooční čočky; Male; Aged; Czech Republic; Phacoemulsification; Treatment Outcome; výsledek terapie; ženské pohlaví; fakoemulzifikace; Humans