Pohybová rehabilitace při hemodialýze - praktické zkušenosti - Mahrová, Andrea; Bunc, Václav; Panáček, Valerián; Prajsová, Jitka (Aktuality v nefrologii, 2009)
Východisko: Více než 30 let jsou dokumentovány pokusy o testování a úpravu fyzické zdatnosti pacientů s chronickým selháním ledvin a příznivý vliv pravidelné pohybové rehabilitace na jejich celkový funkční stav a kvalitu života. Cíl: Vyhodnocení vlivu 6měsíční pravidelné aplikace pohybové aktivity v průběhu hemodialýzy na funkční stav a kvalitu života vybraných pacientů. Metodika: Sledovali jsme smíšený soubor 15 hemodialyzovaných pacientů (muži - N = 7; průměrný věk - 67,9 ± 17,8 let; Ženy - N = 8; průměrný věk = 65,0 ±11.6 let). Hodnocení funkčního a psychosociálního stavu probíhalo ve dvou fázích jako vstupní a výstupní šetření. Pro hodnocení vybraných parametrů jsme použili baterii motorických testů Senior Fitness Test Manuál, test ruční dynamometrie a standardizované dotazníky WHOQOL-BREF a SF36. Pro zpracování výsledků byla použita deskriptivní analýza a neparametrický Wilcoxonův znaménkový test. Statistická významnost rozdílu mezi výsledky vstupního a výstupního měření byla hodnocena na hladině p< 0,05. Výsledky: Ve výsledcích výstupních motorických testů jsme zaznamenali jedno statisticky významné zlepšení (p < 0,04) u testu Step test 2 minuty u žen. U dalších provedených testů nebyla zjištěna statistická významnost rozdílů výsledků před a po pohybové intervenci. V kvalitě života po proběhlé pohybové intervenci nedošlo ve většině případů ke změně. U domén kvality života „fyzická činnost", .vitalita' a .duševní zdraví" však lze hovořit o tendenci ke zlepšení. Zlepšení byla zaznamenána především u těch pacientů, kteří cvičili pravidelně. Závěry: Výsledky naznačují, že pravidelná pohybová intervence během hemodialyzační procedury by mohla vést jak ke zlepšení funkční síly dolních končetin, tak ke zlepšení kvality života.
Keywords: financování organizované; svalová síla; Muscle Strength; pohybová aktivita; Motor Activity; kvalita života; Financing, Organized; lidé; hodnocení výsledků zdravotní péče; Renal Dialysis; dialýza ledvin; Quality of Life; Outcome Assessment, Health Care; Humans