Srovnání efektivity slatinné vany a slatinných zábalů v alternativním podání - Marič, Ljiljana (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2009)
Na souboru 15 dobrovolníků s onemocněním pohybového ústrojí bylo ověřeno působení slatinné koupele a slatinných zábalů v alternativním podání prostřednictvím zábalové wellness vany. Subjektivní zlepšení po podání slatinných zábalů bylo prokázáno u 67 % a objektivní metodikou u 80 % testovaných. Zahřátí organismu po slatinné koupeli a po zábalu v zábalové vaně bylo srovnatelné, koeficient 0,7 st.C. Alternativní způsob podání slatiny, šetřící přírodní léčivý zdroj, představuje pro pacienta velmi příjemný způsob léčby a výsledek je srovnatelný s klasickou balneací prostřednictvím slatinné koupele.
Keywords: dospělí; teplota; lázně; muskuloskeletální nemoci; Humans; Mud Therapy; mokřady; Czech Republic; mužské pohlaví; Česká republika; koupele; Adult; Balneology; Health Resorts; Statistics as Topic; výsledek terapie; iontová výměna; Treatment Outcome; ženské pohlaví; statistika jako téma; Baths; lidé; Musculoskeletal Diseases; terapie bahnem; balneologie; Wetlands; Male; Ion Exchange; Temperature; Female