Histologická diferenciální diagnostika hydatidózních mol a hydropických abortů - Zavadil, Miloslav; Feyereisl, Jaroslav; Hejda, Václav; Krofta, Ladislav; Šafář, Petr (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2009)
Cíl studie: Popsat diagnostické postupy umožňující histologickou diferenciální diagnostiku moly hydatidózy kompletní, moly hydatidózy kompletní nezralé, moly hydatidózy, parciální moly proliferans a hydropického abortu. Metodika: Práce zahrnuje 1321 parciálních, hydatidózních mol, 805 kompletních mol, 524 proliferujících mol a přes 2500 hydropických abortů diagnostikovaných a léčených v Centru pro trofoblastickou nemoc v ČR (CTN – ČR), Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD) Praha – ČR, a dále 2896 těchto lézí vyšetřených v CTN konzultačně. Materiál byl vyšetřen rutinní histopatologickou metodikou doplněnou u vybraných případů vyšetřením imunohistologickým a korelován s cytogenetickými a molekulárně genetickými závěry a klinickým průběhem. Výsledky: Uvedeny diagnostické postupy umožňující diferenciální diagnózu mezi molou hydatidózou kompletní zralou, nezralou kompletní molou, parciální molou, proliferujíci molou a hydropickým abortem. Je definováno 14 histologických parametrů, které jsou nejčastější, jednotlivě nebo v kombinacích, u různých typů mol a hydropických abortů. Je upozorněno na chyby v histologické diagnostice při korelaci s cytogenetickými a molekulárně genetickými závěry. Je navržen spolehlivý způsob jak eliminovat vliv těchto chyb na možný rozvoj trofoblastické nemoci. Závěr: Práce popisuje histologickou diferenciální diagnostiku moly hydatidózy kompletní, moly hydatidózy parciální, moly hydatidózy kompletní nezralé, proliferující moly a hydropického abortu.
Keywords: Diagnostic Errors; mola hydatidosa; histologie; Humans; lidé; potrat léčebný; Hydatidiform Mole; průtoková cytometrie; Microscopy; Gestational Trophoblastic Disease; Immunohistochemistry; Female; Diagnosis, Differential; mikroskopie; Ultrasonography, Doppler; gestační trofoblastická nemoc; Abortion, Therapeutic; molekulární biologie; imunohistochemie; chybná diagnóza; ženské pohlaví; cytogenetické vyšetření; ultrasonografie dopplerovská; Histology; Molecular Biology; Flow Cytometry; Cytogenetic Analysis; diferenciální diagnóza; In Situ Hybridization, Fluorescence; hybridizace in situ fluorescenční