Postradiačná dediferenciácia meningeómu do chondroblastického osteosarkómu - Švajdler, Marián; Bohuš, Peter; Rychlý, Boris; Šulla, Igor; Moram, M (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2009)
Popisujeme prípad postradiačnej dediferenciácie meningoteliálneho meningeómu do chondroblastického osteosarkómu. Nádor vznikol u 61-ročného muža sedem rokov po adjuvantnom stereotaktickom ožiarení recidivujúceho meningeómu. Histologicky bol zachytený plynulý prechod z atypického meningeómu do klasického chondroblastického osteosarkómu. Pacient zomrel tri týždne po operácii, bez ďalšej onkologickej liečby. Podľa našich vedomostí ide iba o druhý popísaný prípad postradiačnej dediferenciácie meningeómu do osteosarkómu.
Keywords: dediferenciace buněk; dospělí; Osteosarcoma; osteosarkom; Adult; Tomography, X-Ray Computed; Immunohistochemistry; lidé; Meningioma; Neurosurgical Procedures; imunohistochemie; neurochirurgické výkony; histologie; Humans; radiační onkologie; Histology; adjuvantní radioterapie; Male; Radiotherapy, Adjuvant; meningeom; Radiation Oncology; mužské pohlaví; Cell Dedifferentiation; počítačová rentgenová tomografie