Poranění růstové ploténky distální tibie v dětském věku - epidemiologická studie - Plánka, Ladislav; Bartl, Vladimír; Škvařil, Jan; Jochymek, Jiří; Gál, Petr (Úrazová chirurgie, 2009)
CÍL: Zlomeniny distálního bérce představují 25–35 % všech zlomenin u dětí a svojí četností se řadí hned za poranění distálního předloktí. Přibližně 4 % těchto úrazů atakují růstovou ploténku (RP) v oblasti distální tibie. Cílem předkládané epidemiologické studie byla analýza fyzárních poranění dolního konce holenní kosti a zhodnocení výsledků léčebného schématu tohoto typu poranění na KDCHOT FN Brno za posledních jedenáct let. METODIKA: Soubor pacientů tvořilo 207 dětí ve věku 5–18 let s diagnózou poranění oblasti epifýzy distální části holenní kosti komplexně léčených na naší klinice v rozmezí 1. 1. 1997–31. 12. 2007. Ke každému pacientovi byl doplněn RTG nález úrazový, nálezy při následných kontrolách, způsob léčby a výskyt možných komplikací. Za úspěšnou léčbu bylo považováno zhojení epifyzeolýzy bez významné angulace, bez klinicky významného zkratku dolní končetiny a nepřítomnost žádné z ostatních komplikací. VÝSLEDKY: Celkem bylo 141 (68,3 %) pacientů léčeno konzervativně a 66 (31,8 %) pacientů podstoupilo řešení v celkové anestezii. V celém souboru pacientů nebyly zaznamenány komplikace ve smyslu klinických obtíží (bolestivost, omezení hybnosti hlezenního kloubu). V osmi případech byla při kontrolním vyšetření zaznamenána angulace větší než 5 °. Další četnou komplikací byla redislokace po zavřené repozici (7 případů) zaznamenána výhradně u SH II (17 % ze všech dislokovaných SH II). Řešením byla v pěti případech opakovaná repozice, ve dvou případech osteosyntéza. ZÁVĚR: Sledovaný diagnosticko–terapeutický postup při ošetření tohoto typu poranění dětského skeletu přináší dlouhodobě uspokojivý výsledek u 93 % pacientů. Procento komplikací je lehce nižší než hodnoty uváděné v podobných retrospektivních studiích, postup je možné na základě této studie formulovat jako vhodný léčebný standard.
Keywords: Growth Plate; Epidemiologic Studies; počítačová rentgenová tomografie; Fracture Fixation, Internal; růstová ploténka; vnitřní fixace fraktury; fraktury růstové ploténky; Salter-Harris Fractures; Child; radiografie; dítě; Prospective Studies; fraktury tibie; skluz epifýzy; epidemiologické studie; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Epiphyses, Slipped; Tomography, X-Ray Computed; lidé; Humans; Tibial Fractures; Outcome and Process Assessment, Health Care; ortopedické výkony; Radiography; Orthopedic Procedures; prospektivní studie