Isolace, detekce a charakterisace campylobacter sp - Hochel, Igor; Matúšová, Miroslava (Bioprospect, 2009)
Kampylobakterie jsou běžně se vyskytující mikroorganismy, způsobující infekce u člověka a zvířat. Enteritis způsobená kampylobakteriemi se projevuje průjmy, horečkami a bolestmi břicha. Ačkoliv onemocnění obvykle nevyžaduje lékařské ošetření, infekce může vést k závažným zdravotním následkům, jako je reaktivní arthritida a Guillain-Barré syndrom. Pathogen se běžně vyskytuje v životním prostředí a potravinách, jak rostlinného tak živočišného původu. Tento nástin je zaměřen na současné metody isolace, identifikace a charakterisace klinicky významných kampylobakterií.
Keywords: imunochemie; Campylobacter; diagnostické techniky molekulární; Molecular Diagnostic Techniques; Serologic Tests; sérologické testy; Immunochemistry