Aprepitant - Tomíška, Miroslav (Remedia, 2009)
Aprepitant, inhibitor působení substance P na NK1-receptory (neurokininové receptory 1), má silný antiemetický účinek u pacientů léčených emetogenní chemoterapií. Významným přínosem je především jeho vliv na zvracení v oddálené fázi po cytostatické léčbě, který je signifikantně vyšší oproti všem dosud používaným antiemetikům. Vzhledem k odlišnému mechanismu účinku s výhodou doplňuje antiemetickou kombinaci blokátorů 5HT3-receptorů s kortikosteroidy. Trojkombinace těchto léčiv je dnes doporučeným způsobem profylaxe u každého pacienta s vysoce emetogenní chemoterapií. Navíc přibývá dokladů o účinnosti aprepitantu i u středně emetogenní chemoterapie, zejména při mnohočetných cyklech této léčby, a u nemocných se selháním standardní profylaxe v předchozích cyklech. Při hodnocení vlivu aprepitantu na celkový výsledek onkologické léčby včetně kvality života nemocného je jeho zařazení do antiemetické profylaxe u středně a vysoce emetogenní chemoterapie považováno za nákladově efektivní postup.
Keywords: receptory neurokininu-1; morfoliny; Receptors, Neurokinin-1; Morpholines; Drug Costs; antiemetika; Antiemetics; lidé; Neurokinin-1 Receptor Antagonists; antagonisté neurokininových receptorů typu 1; náklady na léky; Humans