Přírůstek kazu v dočasném chrupu a některé korelace v longitudinální studii - Broukal, Zdeněk; Koberová Ivančaková, Romana; Lenčová, Erika (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2009)
V tříleté longitudinální prospektivní studii starších předškolních dětí (n=269) byl sledován vývoj kazivosti a stavu chrupu, ústní hygieny a hladin kariogenních streptokoků ve slinách s ohledem na meziroční přírůstek kazu a v závislosti na vzdělání matek. Bylo zjištěno, že průměrný meziroční přírůstek kazu se u celého souboru dětí v průběhu studie statisticky významně nelišil, ale byl vyšší u podsouboru dětí, na počátku studie intaktních proti dětem na počátku studie již kazem postiženým. Vyšší kazivost korelovala s vyšší frekvencí výskytu plaku a v závěru studie také s vyššími hladinami kariogenních streptokoků. Výše vzdělání matek korelovala pozitivně s podílem dětí s intaktním chrupem a negativně s podílem dětí potřebujících ošetření. Děti matek s vyšším vzděláním měly v průměru signifikantně méně zubů s neošetřeným kazem a celkově nižší kazivost. Vzdělání matky je tedy významným prediktorem kariézního rizika u dětí a všeobecně se považuje za jednu z příčin rozdílů v kazivosti a stavu chrupu u předškolních i školních dětí.
Keywords: rizikové faktory; financování organizované; Financing, Organized; Risk Factors; zubní kaz; Child; lidé; socioekonomické faktory; prospektivní studie; Tooth, Deciduous; dítě; Prospective Studies; zuby mléčné; Dental Caries; Socioeconomic Factors; Humans